Πεζοπορία με φιλοζωικό χαρακτήρα στον Όλυμπο

🗓️ Κυριακή 2 Απριλίου 2023

Η πρώτη πεζοπορία με διοργανωτή την ΟΜΟΝΥΜΑ, θα έχει άκρως φιλοζωικό χαρακτήρα. Η OMONYMA ούσα εταιρεία που σέβεται τη μητέρα γη και όλα τα πλάσματα τα οποία αγκαλιάζει θέλει η πρώτη της ενέργεια να έχει γνώμονα την προσφορά! Αυτή η ενέργεια θα έχει ως κορυφή της τον Όλυμπο. Μία σχετικά βατή πεζοπορία κατάλληλη για όσους επιθυμούν να την ακολουθήσουν. Μία υπέροχη ευκαιρία για εισαγωγή στις πεζοπορίες, που εξερευνά μονοπάτια και όμορφους δασικούς δρόμους στον Όλυμπο. Η δραστηριότητα θα πραγματοποιηθεί και με  μετακίνηση με λεωφορείο.

Όλα τα έσοδα της εκδρομής θα δοθούν σε φιλοζωικές οργανώσεις της πόλης μας. 

 Όλυμπος

Το μυθικό βουνό των θεών και των ανθρώπων !!

Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, γνωστό παγκοσμίως κυρίως για το μυθολογικό του πλαίσιο, καθώς στην κορυφή του ( Μύτικας , υψόμετρο 2.918 μέτρα) κατοικούσαν οι Δώδεκα «Ολύμπιοι» Θεοί σύμφωνα με τη θρησκεία των αρχαίων Ελλήνων. Είναι επίσης το δεύτερο σε ύψος βουνό στα Βαλκάνια, με πρώτο τη Ρίλα (περίπου 7 μέτρα διαφορά) στη Βουλγαρία. Ο συμπαγής ορεινός του όγκος βρίσκεται στα όρια της Θεσσαλίας με τη Μακεδονία, μια σειρά από ψηλές κορυφές που αυλακώνουν βαθιές χαράδρες, γύρω από τις οποίες εκτείνεται μια περιοχή ιδιαίτερης βιοποικιλότητας. Για την προστασία της περιοχής, ανακηρύχθηκε το 1938 ως ο πρώτος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας, ενώ αργότερα το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε τον Όλυμπο ως αρχαιολογικό και ιστορικό τόπο λόγω των διάσπαρτων μνημείων του.

 Πληροφορίες Δραστηριότητας

Η διαδρομή μας ξεκινάει από το καταφύγιο που βρίσκεται στη θέση “Σταυρός”, σε υψόμετρο 960m κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί από το Λιτόχωρο στα Πριόνια. Οφείλει το όνομα του στον Δημήτρη Μπουντόλα έναν από τους καλύτερους Έλληνες αλπινιστές της δεκαετίας του 1980, ο οποίος παρασύρθηκε και σκοτώθηκε από χιονοστιβάδα τον Οκτώβριο του 1985 στο Annapurna South των Ιμαλαίων. Το μονοπάτι θεωρείται ένα από τα ωραιότερα και καλύπτεται στην διαδρομή του από δάση οξιάς και κωνοφόρων. Στη διάρκεια της πεζοπορίας μας θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τις ψηλότερες κορυφές του, τον  Μύτικα 2918 και  το Στεφάνι 2909. Θα δούμε επίσης το σπήλαιο του Αγίου Διονυσίου και το ποτάμι του Ενιπέα. Θα περάσουμε από μια διασταύρωση (Θέση Χαντόλια όπου από εκεί υπάρχει μονοπάτι που οδηγεί στο Λιτόχωρο εμείς συνεχίζουμε κατηφορικά μέχρι τον Εννιπέα και το Ε4 και σε αυτό το κομμάτι της διαδρομής συναντάμε ξέφωτο από όπου μπορούμε να απολαύσουμε τις ψηλές κορυφές του Ολύμπου Στεφάνι Μύτικας Σκολιό και λίγο αργότερα συναντάμε την πρώτη πηγή με πόσιμο νερό. Φτάνουμε στον εννιπέα και παιρνάμε την πρώτη από τις 4 ξύλινες γέφυρες της διαδρομής. Από εδώ συνεχίζουμε παράλληλα με το ρέμα του Εννιπέα και μετά από 15 λεπτά φτάνουμε στο σπήλαιο του Αγ.Διονυσίου .Συνέχιζουμε και παιρνάμε την 2 ξύλινη γέφυρα και επισκεπτόμαστε την παλαία Μονή του Αγίου Διονυσίου όπου ανατάχτηκε από τους Γερμανούς το 1943. Επιστέφουμε στο μονοπάτι Ε4 και συνεχίζουμε για τα Πριόνια, μετά από 20 λεπτά επισκεπτόμαστε τον διπλό καταρράκτη του Ενιππέα και αφού περάσουμε τα 2 τελευταία γεφυράκια …φτάνουμε στα Πριόνια.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Κυριακή 02 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

-Αναχώρηση το πρωί στις 07.00 από τα Everest στη Βούλγαρη,

07:15 Πλατεία Αριστοτέλους και 07.30 στο Οne Salonica.

-Άφιξη στον Σταυρό στις 9.30.

Συνολική απόσταση 11χλμ ( 550 Θετική υψομετρική )

Διάρκεια 4 ώρες – 5 ώρες

-Μετά την ολοκλήρωση της πεζοπορίας (14:00) θα υπάρξει ελεύθερος χρόνος στα Πριόνια για φαγητό , και καφέ (περίπου 2 ώρες).

-18.00 Επιστροφή στη Θεσσαλονίκη

Πληροφορίες Συμμετοχής

-20€ για μετακίνηση με λεωφορείο

-10€ για μετακίνηση με δικό σας όχημα

✔️ Πώς Κάνετε Κράτηση

Δηλώστε το ενδιαφέρον σας για συμμετοχή, συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα ή στέλνοντας το  ονοματεπώνυμο σας και το κινητό σας τηλέφωνο με e-mail στο info@omonyma.com ή μέσω των social media της εταιρείας, ώστε να γίνει η κράτηση θέσης, που επιβεβαιώνεται με την κατάθεση ολόκληρου του ποσού τις επόμενες 3 εργάσιμες ημέρες.

Η δήλωση συμμετοχής στη δραστηριότητα είναι απαραίτητη.

Επιστροφές χρημάτων για τη δραστηριότητα γίνονται μέχρι και 30 Μαρτίου 2023. Από τις 31 Μαρτίου και έπειτα δε γίνεται καμία επιστροφή χρημάτων λόγω των προγραμματισμένων εξόδων της δραστηριότητας και τον περιορισμένο αριθμό ατόμων.

▸ Εξοπλισμός

1. Ορειβατικά μποτάκια.
2. Ρούχα κατάλληλα για την εποχή (ενημέρωση για τις καιρικές συνθήκες γίνεται λίγες ημέρες πριν την έναρξη της εκδρομής)
3. Αδιάβροχο
4. Παγούρι νερού 1 lt ή μπουκάλι νερού 1,5 lt
5. Σνακ όπως σάντουιτς, μπάρες δημητριακών, παστέλια, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, φρούτα κλπ
6.Αλλαξιά ρούχων και κάλτσες, που αφήνουμε μέσα στο λεωφορείο μας

 

* Την εκδρομή καθοδηγούν οι πιστοποιημένοι οδηγοί :

-Γεωργία Κολέτα

-Στέργιος Τσαούσης

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος