Απελευθέρωση, πάθος, συγκίνηση, ηδονή, χαρά, ευτυχία, πίστη, δέος, ενθουσιασμός, ευημερία, γαλήνη, πληρότητα, δύναμη, αυτοπεποίθηση, αυτοσεβασμός, περηφάνεια!

Αυτά τα συναισθήματα νιώθεις όταν κανείς πράγματα σπουδαία που σε κάνουν την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου!

-Προχωράς και ωριμάζεις κάθε μέρα, κάθε λεπτό κάθε στιγμή, κάθε χιλιοστό, δοκιμάζεις νέα πράγματα, ρισκάρεις, ονειρεύεσαι, προσπαθείς, αγαπάς ανιδιοτελή, εκφράζεσαι, στηρίζεις και διεκδικείς γύρω σου ότι επιθυμείς, αναπολείς, παλεύεις για τις αξίες σου και τις πεποιθήσεις σου!

Ταξιδεύεις,  γυμνάζεσαι και κανείς δραστηριότητες που σε γεμίζουν, πηγαίνεις εκδρομές, φεύγεις από κάτι που δεν σου ταιριάζει,  χορεύεις, γελάς με την ψυχή σου, αυτοσαρκάζεσαι, κλαις  δυνατά αγκαλιάζοντας οποιοδήποτε συναίσθημα, δεν απολογείσαι για αυτά που αισθάνεσαι,  ερωτεύεσαι με όλο σου το είναι, πληγώνεσαι αλλά έχεις να εξιστορήσεις και μια ιστορία από το παρελθόν, αγναντεύεις τα καλοκαιρινά  ηλιοβασιλέματα παρέα με αγαπημένα σου πρόσωπα, τραγουδάς ως αργά τα αγαπημένα  σου κομμάτια, απολαμβάνεις το αεράκι που φυσάει και το θαλασσινό αλάτι που κολλάει πάνω στο σώμα σου, γνωρίζεις νέα μέρη και τοπία, γεύεσαι καινούργιες γεύσεις, συναναστρέφεται με ανθρώπους και ανταλλάζεις  απόψεις και θεωρίες, διαμορφώνεις τον χαρακτήρα σου και την προσωπικότητα σου και δεν σταματάς να μαθαίνεις και να εξελίσσεσαι! Αποδέχεσαι τις ήττες σου και τα εμπόδια που έρχονται και μέσα από τις δυσκολίες και τις αναποδιές  έρχονται οι μεγάλες  νίκες που σε  κάνουν να νιώθεις ακόμα πιο ευγνώμων που ο κόπος σου και το μεράκι σου ανταμείφθηκε! Πρέπει να σε επιβραβεύεις και να σε αγαπάς  και να σε φροντίζεις!  

– Ποιος είναι ο σκοπός της  ευημερίας λοιπόν;

Νομίζω ξέρεις την απάντηση και ας είναι κλισέ για κάποιους η για αυτούς που φοβούνται και είναι πολύ σκληροί με τον εαυτό τους .

-Ο Σκοπός είναι να μας αφήσουμε να ανθίσουμε, όπως το αγαπημένο μας λουλούδι στο μπαλκόνι μας, να μας δώσουμε τον κατάλληλο χρόνο και χώρο!

Και να αρπάξουμε την ευκαιρία  όταν μας δοθεί, να είμαστε έτοιμοι και ικανοί να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις και να επιλέξουμε για τις ζωές μας και το πως θα θέλαμε να τις διαμορφώσουμε! Γιατί εμείς είμαστε οι συγγραφείς του δικού μας βιβλίου!

Και οι πρωταγωνιστές της δικιά μας ιστορίας!

Όποτε:

•Αφέσου

•Άνοιξε τα φτερά σου

•Άδραξε την ημέρα

Μην μπαίνεις σε κουτάκια και καλούπια δεν είσαι sudoku! Είσαι αυτός που είσαι, μην περιορίζεσαι και μην περιορίζεις κανέναν! Είναι αδιέξοδο να συγκρίνεσαι με τους άλλους και καταλήγεις να νιώθεις ανασφαλής. Είσαι ξεχωριστός και μοναδικός. Η αληθινή ομορφιά είναι ο εσωτερικός σου κόσμος που είναι πλούσιος! Σε έχεις δεις να πέφτεις και άλλες τόσες να σηκώνεσαι ακόμα πιο δυνατός από το τράνταγμα, αυτό είναι επιτυχία!

-Πρέπει να αντιληφθείς ότι:

Δεν σε καθορίζει το σωματότυπό σου, το δέρμα σου, η σεξουαλικότητα σου, η φυλετική σου καταγωγή, το φύλο σου, η κοινωνική σου τάξη, η οικονομική σου κατάσταση, το επαγγελματικό σου κύρος. Αλλά το μυαλό σου, η ψυχή σου και η προσωπικότητα σου. Δεν είσαι ένας ρόλος, είσαι πολλούς και διάσπαρτους!

Είναι δώρο που υπάρχεις, βιώνεις και ζεις έντονα!

Πρέπει να νιώθουμε περηφάνια για την ύπαρξη μας και την αλήθεια μας και να αγκαλιάζουμε οποιαδήποτε πλευρά μας, γιατί μας ανήκει! Αυτό είναι το μαγικό ότι ο κάθε άνθρωπος και το κάθε πλάσμα πάνω στην γη είναι ένα διαφορετικό χρώμα και αυτό είναι που τους κάνει απαράμιλλους. Για αυτό αγαπάς και ενθουσιάζεσαι όταν αντικρίζεις τα χρώματα του ουράνιου τόξου και τα πορτοκαλί ηλιοβασιλέματα του Αυγούστου, τα πολύχρωμα πυροτεχνήματα όταν συμβαίνει κάτι ξεχωριστό! Είναι τουλάχιστον συγκινητικό να νιώθεις ότι κρατάς πολλούς διαφορετικούς κόσμους στα χέρια σου, σαν μια παλέτα χρωμάτων, σαν ένα ολόκληρο ηλιακό σύστημα.

•Είσαι ο ζωγράφος του δικού σου καμβά!

•Ο χημικός της δίκης σου χημικής ένωσης!

Θέλει ανθρώπους με ψυχή αυτός ο κόσμος, θάρρος τόλμη και πολλή αισιοδοξία για να υπάρχει ελευθερία και πραγματική ενσυναίσθηση.

Όπως λέει και το τραγούδι του αγαπημένου Θανάση

“Γεννιέται ο κόσμος όταν φιλιούνται δυο και όταν υπάρχει σεβασμός και αγάπη είναι όλα δυνατά να συμβούν!”

Είσαι μέρος του κόσμου! Σε χρειάζεται! Η κινητήρια δύναμη είσαι ΕΣΥ!

Να σε αγαπάς και να σε προσέχεις!

 

Χριστίνα Τζούμα

Ψυχολόγος Εκπαιδευτικός προσχολικής ηλικίας και θεατροπαιδαγωγικης προσέγγισης    

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *